Make your own free website on Tripod.com
De Mailing

Achter de Vitrage


Home | Mailing 2005 | Links
Achter de Vitrage

Je kent ze waarschijnlijk wel, die buurtkroegjes verscholen achter dikke vitrages waardoor het zich slechts laat raden wat er binnen gebeurt. Overigens zijn die dikke vitrages een overblijfsel uit de jaren 50, in het leven geroepen om cafébezoekende buurtbewoners te beschermen tegen roddel en achterklap van andere buurtbewoners. Ja, het hondje loopt immers niet vanzelf altijd het café binnen.

Bij "toeval" kwam ik enkele maanden geleden bij het uitlaten van het hondje (ik ben pas verhuisd en dan moet je toch de buurt verkennen) terecht in café de Trocadero aan de Mient. Normaal gesproken loop ook ik meestal zo’n vitragecafé voorbij maar dit keer moest mijn vriendin hier deze avond toevallig darten. Het viel mij al direct op dat de muziekkeuze hier toppie was: sixties, blues, classic rock, kijk now we’re talking.

Joke de eigenaresse had ik al snel geďnteresseerd voor een optreden van de Gave Gasten. Iedere 1e zondag van de maand leek haar ook wel wat. Ik trok gelijk de agenda voor deze megadeal !

Zondag 6 januari was het weer zo ver; tevens werd de nieuwjaarsreceptie gehouden, dus een volle bak.

Gelijk bij het 1e nummer zit de stemming er goed in en bij Ben Cramers de Clown is men niet meer te houden. De in grote getale opgekomen schuldloos gescheiden dames brullen luid "en nu is ie dood", waarschijnlijk met hun ex-man in gedachten. Kijk daar zijn die dikke vitrages nu ook weer goed voor immers voor deze naar zaad hunkerende groep dames is het beter dat de buurt niet altijd wordt geconfronteerd met hun escapades. "Heb je die van nummer 48 gezien, liep zowat naakt in het café op de hoek" of "volgens mij heeft ze wat met die man van 177 met dat hondje" kijk dat moet je niet hebben.

Leuk in de Trocadero is ook dat je briefjes krijgt toegestopt met daarop verzoeknummertjes.

Dus wordt de complete 2e set omgetoverd tot een levende jukebox met als gevolg dat er nog massaler wordt gedanst. Waarschijnlijk zullen er binnenkort weer wat woningen leeg komen in de buurt wat ik zie hier en daar wel een vonkje overvliegen. Ton krijgt een briefje met daarop "kun je aankondigen dat er een vissalade klaar staat". Ton is in de veronderstelling dat er vissersliedjes worden aangevraagd en zet Ketelbinkie in, Roberto denkt dat er VISious staat en Lou Reed volgt. Jeff Bos die inmiddels ook langs is gekomen roept "ik heb ook een harley daVISson" . Ik roep "maar ik houd helemaal niet van VIS". Even later komt de boodschap toch door en stort men zich op de gereedstaande vissalade.

Als Jeff de 3e set ook nog even enkele nummertjes meeblaast is de tent, mede door de potentie verhogende oesters, helemaal niet meer te houden. Minimaal 2 maal moeten de laarzen naar voren om inkomende dansers te stoppen. Je wordt daar door schade en schande toch behoorlijk handig in, deze stoptechniek. De verzoeknummers blijven komen en de sfeer is uitstekend. De buurman van 233 brult "you’re a sexbomb" en het maakt niet uit tegen wie. De hondjes in het voorportaaltje loeien vrolijk mee en ik zie dat Fikkie (de Don Juan van de buurt) het teefje van 88 het hof maakt. Rond 22.00 uur bouwen we er een eind aan. Helaas is dit spektakel voor de buurt verborgen gebleven. Ja, die dikke vitrages hebben voor en nadelen. Dus als je de volgende keer eens langs zo’n vitragekroeg loopt en je hoort leuke muziek stap eens naar binnen. Ik ga nog even het hondje uitlaten . Even de vislucht uit de kleren zien te krijgen.

Rocking All Over The World